Festival nauke 2013 / Predavanja
Tehnološka mikrobiologija
Bezbednost hrane - Doc. dr Dragoljub Cvetković

NEDELJA, 12. maj u 13:00

Većina nas se zapita o bezbednosti hrane koju jedemo samo kada pokvarimo stomak ili kad to pitanje dospe u vesti. Međutim, ovo je tema o kojoj mnogi stručnjaci brinu da ne bismo mi morali, pa ipak savršeno rešenje još uvek ne postoji. Godišnje se zbog korišćenja zdravstveno neispravne hrane i vode razboli preko dve milijarde ljudi u svetu. Oboljenja čiji su uzrok različito kontaminirani hrana i/ili voda, a koja često imaju i smrtni ishod, pogađaju sve zemlje u svetu - kako nerazvijene i zemlje u razvoju, tako i najrazvijenije zemlje sveta. Prevencija i jačanje međunarodnog sistema kontrole kvaliteta su samo neki od načina kako se bezbednost hrane može poboljšati. Posetite nas i upoznajte rizike u vezi sa hranom koju unosimo, kao i kako se sve borimo da ona postane bezbednija! 

Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu